Clouseau
01-12-1983
Clouseau

28 Singles bekijken van Clouseau

De groepsnaam Clouseau is afgeleid van het filmpersonage Jacques "Inspector" Clouseau. Tijdens zijn werk voor de lokale radio Ro in Sint-Genesius-Rode imiteerde Bob Savenberg vaak het typische accent van dit personage. Dat leverde hem in de studio de bijnaam Clouseau op. Toen Savenberg een groep stichtte, koos hij zijn radionaam als groepsnaam.

In 1987 werd Clouseau ontdekt door het publiek van Marktrock in Leuven. Hun eerste single 'Brandweer' verkocht 427 stuks. Een jaar later scoorde Clouseau zijn eerste hit met 'Alleen met Jou'. In 1989 deed Clouseau mee aan de Belgische voorronde voor het Eurovisiesongfestival met het lied 'Anne'. Clouseau werd tweede, maar 'Anne' werd een enorme hit in België en een bescheiden hit in Nederland. De populariteit van Clouseau in België steeg naar enorme hoogte. In hetzelfde jaar bracht de groep haar eerste album 'Hoezo?' uit.

In 1990 werd de single 'Daar Gaat Ze' een groot succes in België en Nederland. Meerdere succesvolle singles volgden. Op 30 september van dat jaar verliet gitarist Tjenne Berghmans de groep. In oktober verscheen het tweede album 'Ofzo'. Er werd ook een live-album uitgebracht. In maart 1991 verliet bassist Karel Theys de groep, zodat er slechts drie leden overbleven. In dat jaar was Clouseau de Belgische kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. De groep zag het als een kans om Europees door te breken. Ook het Belgisch publiek verwachtte veel van de inzending, het up tempo, swingende lied "Geef Het Op". Die hoge verwachtingen werden niet ingelost. Clouseau eindigde 16de op 22 deelnemers. Het Engelstalige album 'Close Encounters' dat in hetzelfde jaar verscheen, zorgde evenmin voor de gehoopte Europese doorbraak.

In mei 1992 volgde weer een Nederlandstalig album, 'Doorgaan'. Tegelijkertijd begon Clouseau aan een Europese tour als voorprogramma van Roxette. Het tweede Engelstalige album 'In Every Small Town' werd in december 1992 opgenomen in Los Angeles. In 1995 kwam het album 'Oker' uit, met daarop de single 'Passie'. Oprichter Bob Savenberg verliet in 1996 de groep. In september 1996 kwam het album 'Adrenaline' uit, waarop een grote tour volgde. In 1999 verscheen het album 'In Stereo' en begon de groep aan een nieuwe tournee. Een live-album kwam in 2000 uit, gevolgd door een concerttour door België en Nederland. In de herfst van 2001 kwam er een nieuw album uit, 'En Dans'. Het klonk anders dan alle eerdere Clouseau-platen, moderner en avontuurlijker volgens zanger Koen. 'En Dans' werd een groot succes. De cd stond 11 weken op 1 in de Belgische Ultratop 50 Albums.

In december 2001 speelde Clouseau tweemaal in het Antwerpse Sportpaleis, waarna de En Dans-tour begon (2002), bestaande uit 74 optredens. December was inmiddels de vaste Clouseau Sportpaleismaand geworden, want ook in 2002 traden ze er op. De zaal stroomde negen keer helemaal vol, en het optreden werd uitgebracht op de dvd 'Clouseau live' in het Sportpaleis. In 2003 werd er voor de tweede maal een Zingt toer gedaan. Ditmaal trad Clouseau vooral op in theaters en werden voor een groot deel covers gezongen. In december 2003 werd er wederom in het Sportpaleis te Antwerpen: 14 keer was de zaal uitverkocht (240.000 bezoekers). Op 1 oktober 2004 kwam het album 'Vanbinnen' uit. In de voorverkoop was dit album in België al platina. In december-januari zijn er veertien optredens geweest in het Antwerpse Sportpaleis. In 2005 werd er een Vanbinnen-toer gedaan door geheel Vlaanderen. In datzelfde jaar bracht Clouseau ook het succesvolle 'Ik zie de hemel' uit. Het jaar erna werd Clouseau opnieuw bekend in Nederland. Het album 'Vanbinnen' werd in een speciale editie uitgebracht. Met de single 'Ik zie de hemel' stonden de groep op Koninginnedag en in Top of the Pops. In december werd in België de single 'Vonken & Vuur' uitgebracht. Dit werd een nummer 1 hit.

Op 30 maart 2007 kwam de cd 'Vonken en Vuur' uit in België, op 9 april in Nederland. In dat jaar bestond Clouseau 20 jaar en tal van bekende artiesten werkten mee aan een "Tribute to..." cd: Marco Borsato, Stan Van Samang, Natalia, Helmut Lotti, Sandrine, Scala & Kolacny Brothers, Bart Peeters, Udo Mechels, Will Tura, The Scene, Tom Helsen, Gorki en Isabelle A. De naam van de cd is heel toepasselijk: "Braveau Clouseau".

Op 14 december 2007 liep de Top 2000 van radiozender Donna af en bleek Clouseau de meest voorkomende artiest/groep te zijn in de lijst, met 32 noteringen. De hoogste notering was voor 'Afscheid van een vriend', waarmee ze op de zevende positie terechtkwamen. Vanaf 16 oktober 2009 was het tiende studioalbum van Clouseau 'Zij aan zij' te verkrijgen in de winkel en via iTunes. Bij de persvoorstelling van hun Sportpaleis-concerten in 2010, "De Laatste Ronde", maakten de broertjes Wauters bekend dat ze na de Sportpaleis-concerten met Clouseau een pauze voor onbepaalde duur inlasten. In het voorjaar van 2012 ging in de Schouwburg van Antwerpen een musical in première rond de liedjes van Clouseau, "Domino" genaamd.

zie ook: Bob Savenberg

bron: Wikipedia