Kris De Bruyne
20-03-1950
Kris De Bruyne

3 Singles bekijken of toevoegen aan je collectie

Kris was het vijfde van de zeven kinderen van historicus en auteur Arthur De Bruyne. Hij werd ontdekt in 1967 door Wannes Van de Velde op het skiffle-festival van Hove, waar hij een verrassende blues-versie van het kinderlied "Klein, klein kleutertje" speelde.
Nadien vervoegde hij het populaire duo "Lamp & Lazerus" en brachten ze onder de naam Lamp, Lazerus & Kris de single "De Peulschil"/"De onverbiddelijke zoener" en het album Lamp, Lazerus en Kris (beide 1971) uit. Al snel verlaat Kris de groep om een lange solocarrière uit te bouwen. Hoogtepunten zijn Ook voor jou (goud, 1975); Paprika (goud, 1979); De Beste van (platina); Keet in de lobby met Thé Lau (goud, 1998) die enkele klassiekers uit de Vlaamse rock en pop bevatten. Aan het einde van de jaren zeventig zei hij de scène tijdelijk vaarwel en reisde rond in de Verenigde Staten, getekend door het overlijden van zijn broer Koen (pianist, arrangeur en producer), nadat ook zijn broer Joost (kunstschilder) hem al was ontvallen.

Bij zijn terugkeer klonk het muzikale landschap in Vlaanderen (en Europa) behoorlijk anders en zoals zovele zangers in zijn genre, bijvoorbeeld Raymond van het Groenewoud, raakte De Bruyne uit de gratie. Het definitieve eerherstel kwam er pas in het volgende decennium, onder meer geschraagd door samenwerkingsverbanden met andere artiesten, zoals Zakformaat XL, waarin hij o.a. verbroederde met Patrick Riguelle en Wigbert Van Lierde.
Kris De Bruyne heeft zich in zijn carrière steeds opvallend laten omringen door de grootste artiesten, zowel in de opnamestudio's als tijdens zijn concerten. Zo werkte hij samen met onder andere Toots Thielemans, Thé Lau, Jean-Marie Aerts, Chris Peeters, Kommil Foo, Raymond van het Groenewoud, Michel Bisceglia, Triggerfinger (voor ze beroemd werden) en Neeka.

Veel van zijn liedjes zijn vertolkt door anderen, onder meer door Axelle Red. In 2015 brengt hij naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag het boek In essentie uit. Hierin omschrijft hij de achterliggende gedachten en het ontstaan van zijn songs.

bron: Wikipedia
bron: Officiële pagina

1985

1985

1993