Ray Franky
François-Victor De Paepe 12-11-1917
Ray Franky

2 Singles bekijken of toevoegen aan je collectie

De Paepe werd tijdens de Eerste Wereldoorlog geboren in Normandië. Zijn ouders verbleven er in Bois-Guillaume, na hun vlucht vanuit België. Na de oorlog keerde het gezin terug en ging in Mechelen wonen. De Paepe was er tijdens zijn jeugd kerkzanger.
Na de Tweede Wereldoorlog begon hij samen met de Mechelse accordeonist Pol Loos te zingen in diens café. In 1949 startte zijn zangcarrière en De Paepe nam de artiestennaam Ray Franky aan. In dat jaar volgde zijn eerste plaatopname: de song Domino die in Parijs werd opgenomen. Hij begon te toeren en kon van het zingen zijn beroep maken.

Zijn eerste grote succes volgde in 1953 met Zing signorita. Zijn allergrootste succes kwam er een jaar later met Oh, Heideroosje, een Vlaamse vertaling van Oh, Heideröslein van de Duitse componist Gerhard Winkler dat Ray Franky samen met Jetty Gitari zong. Hierdoor werd hij ook in Nederland populair.
Ray Franky bracht vanaf dan een dagelijkse uitzending op Radio Luxemburg waar hij presentator bleef tot in 1959. Zijn populariteit bleef groeien en zijn fanclub telde op het toppunt van zijn populariteit ruim 6000 leden. Ray Franky bleef aan de lopende band platen opnemen en hij kreeg in 1959 als eerste Vlaamse artiest een gouden plaat voor zijn 10-jarige carrière.

In het begin van de jaren zestig opende Ray Franky een café aan het Brusselse Zuidstation, waardoor hij gedwongen werd om zijn optredens te beperken en zijn plaatopnames te stoppen. Hij bleef wel voor zijn fans optreden in zijn café. In 1973 verkocht hij het café en begon opnieuw op te treden. Ray Franky behaalde echter nooit meer de successen van weleer. In 1975 ging hij dan ook noodgedwongen in het postsorteercentrum Brussel X werken tot aan zijn pensioen in 1982. Er kwam een nieuwe comeback en hij bleef zingen en nieuwe plaatopnames maken tot einde 1989, toen hij zijn 40-jarige carrière vierde. Kort daarna werd bij hem de ziekte van Parkinson vastgesteld waardoor Ray Franky gedwongen werd zijn carrière te beëindigen.

bron: Wikipedia

1955

1981