An Swartenbroekx
11-07-1969
An Swartenbroekx

1 Singles bekijken of toevoegen aan je collectie

Ze werd vooral bekend door haar rol van Bieke Crucke in de komische serie F.C. De Kampioenen. An is de dochter van René Swartenbroekx die (net als zijzelf) scenario's voor de reeks schreef. Daarnaast schreef ze nog andere tv-scenario's (onder meer voor Verschoten en zoon).

In 2013 schreef Swartenbroekx samen met scenarist Bart Cooreman, striptekenaar Hec Leemans en regisseur Johan Gevers het scenario voor de F.C. De Kampioenen-film. Hetzelfde viertal schreef ook de tweede Kampioenenfilm, Jubilee General, die 28 oktober 2015 in première ging.

Voor VT4 presenteerde ze onder andere Kickx en Zomertour.

Als zangeres bracht Swartenbroekx in 1993 haar debuutalbum uit: Mag ik es even. Datzelfde jaar begon ze ook op te treden met de meidengroep 'The Championettes', samen met de Kampioenen-actrices Danni Heylen, Loes Van den Heuvel en Ann Tuts, naar aanleiding van een éénmalig optreden in De Droomfabriek. In de Generatieshow in 2010 deden ze een eenmalige comeback. In de loop van 2003/2004 reisde ze Vlaanderen rond met haar eigen tour de chant 'Ongehoord'.

In 2006 nam Swartenbroekx deel aan de eerste serie van Steracteur Sterartiest met als goede doel de Blindengeleidehondenschool.

In 2012 speelde ze de monoloog Slaande deuren, gebaseerd op het boek The woman who walked into doors van Roddy Doyle. Deze monoloog werd hernomen in 2015.

Op 11 december 2015 gaat An als actrice aan de slag in het Fakkeltheater in Antwerpen met de komedie "Dubbeldate". Samen met haar collega Ann Tuts bedacht ze de verhaallijnen van de komedie "Tarara!", die in mei 2016 in première zal gaan.

Swartenbroekx is onder andere ambassadrice van de Blindengeleidehondenschool Genk en meter van de Limburgse afdeling van Mediclowns.

In februari 2015 werd ze meter van de '1000 km van Kom Op Tegen Kanker'.

Swartenbroekx heeft twee kinderen en is getrouwd met acteur en scenarist Guido De Craene. Haar broer Geert is schepen in de stad Genk.

bron: Wikipedia

1993