Wallace Collection
01-01-1968
Wallace Collection

1 Singles bekijken van Wallace Collection

Wallace Collection is een Belgische rockband die furore maakte met hun album “Laughing Cavalier” (1969). Het album werd opgenomen in de Abbey Road Studios en werd een succes, mede dankzij de single Daydream die een nummer 1-hit werd in meer dan 20 landen. Artiesten als Claude François, Beta Band, Paul Michiels en I Monster maakten van ‘Daydream’ hun eigen versie en scoorden er een hit mee. Van de single werden twee miljoen exemplaren verkocht. Ook Portishead heeft in hun single 'Glory Box' een sample gebruikt van 'Daydream'.

Het sextet bestond uit begenadigde muzikanten die elk een verschillende muzikale achtergrond hadden. Sylvain Vanholme en Freddy Nieuland maakten eerder deel uit van de band Sylvester's Team. Zij zorgden voor de popinvloeden in de songs van Wallace Collection, terwijl invloeden uit jazz en klassieke muziek aan de sound werden toegevoegd met de komst van toetsenist Marc Hérouet en de klassiek geschoolden Raymond Vincent (viool) en Jacques Namotte (cello). Vincent en Namotte maakten eerder deel uit van het Nationale Philharmonisch Orkest. Samen konden ze meer dan twintig instrumenten bespelen, waardoor ze geen beroep moesten doen op andere studiomuzikanten bij de opnames.

Tussen 1970-1971 ondernam Wallace Collection een Europese tournee en deden ze alle grote Europese festivals aan. Tijdens hun Amerikaanse tournee traden ze op in Peru, Venezuela en Mexico. Een hoogtepunt uit hun carrière was het concert in het uitverkochte Maracana-stadion in Rio voor meer dan 40.000 toeschouwers.

In 1970 componeerde Wallace Collection de soundtrack voor de Franse film “La Maison”. Datzelfde jaar bracht de band een tweede album uit, “Wallace Collection”. De songs Serenade en Love werden hits, net als Dear Beloved Secretary die de eerste plaats in de hitlijsten veroverde in onder andere Italië. Een jaar later schreven ze muziek voor de films "Un Beau Monstre" en "Les Intrus" met Charles Aznavour in de hoofdrol. Songs als ‘Stay’ en ‘My Way Of Loving You’ zagen zo het licht. Met deze soundtracks werd de band erg populair in Frankrijk en Italië.

De lange tournees wogen echter zwaar door en bevorderden niet bepaald de composities van de band, temeer daar de platenfirma blauwdrukken van de hit "Daydream" bleef vragen terwijl de band ook tot heel wat anders in staat was. De verschillende muzikale achtergronden van de muzikanten bemoeilijkten de situatie waardoor de band het uiteindelijk voor bekeken hield.

bron: Wikipedia