Urbanus
Urbain Servranckx 07-06-1949
Urbanus

7 Singles bekijken of toevoegen aan je collectie

Vanaf het begin van de jaren 70 stond Urbanus in de Vlaamse theaters met de begeleidingsgroep Anus. Al snel ging hij solo de theaters in als Urbanus van Anus. In 1974 kwam zijn eerste lp uit, 'Urbanus van Anus' leevend. Dit debuut was goed voor vijf hitsingles. Naar aanleiding van zijn theatersuccessen werd hij door de BRT gevraagd een komische act te verzorgen in het programma Zorg dat je d'er bij komt. Urbanus' antwoord hierop was: Nu gaan zelfs de blinden mij herkennen. Uiteindelijk liet hij zijn achternaam vallen en noemde zichzelf simpelweg Urbanus. Na Vlaanderen was Nederland aan de beurt en hij trad vanaf 1975 ook in Nederlandse theaters op. Zijn plaat "Bakske vol met stro" (1979), een kerstlied dat de geboorte van Jezus Christus parodieerde, zorgde voor veel ophef bij de katholieke Kerk, maar het grote publiek kon de plaat best waarderen: zo'n 150.000 exemplaren werden ervan verkocht. In 1983 haalde zijn dubbelelpee Urbanus 10 jaar live platina, en zijn single "Quand les zosiaux chantent dans le bois" ("Als de goveltjes in 't bos zingen") was wederom een groot succes. In 1983 schitterde hij in het door hemzelf gemaakte televisieprogramma Beter 10 crises in de lucht dan 1 in ons land.

In 1991 scoorde hij hoog in het spelprogramma Wie ben ik? bij de VTM, gepresenteerd door Goedele Liekens en met teamaanvoerders Urbanus en Werther Van Der Sarren. De voorwerpen die een hint waren, werden door Bé getoond. In 1995 speelde Urbanus in de 12-delige televisiereeks Genoeg gelachen, nu humor, wat goed was voor een wekelijkse notering in de top vijf van de kijkcijfers. Er kwam ook een single uit, nadat hij tien jaar geen plaat meer gemaakt had. Het nummer "Poesje Stoei" was meteen goed voor een nummer 1-hit.

Urbanus en Willy Linthout zetten in 1996 een punt achter de uitgeverij Loempia (opgericht door Linthout zelf), en gaven voortaan hun strips uit bij de Standaard Uitgeverij. Met Jan Bosschaert als tekenaar startte Urbanus in 1998 een nieuwe stripreeks: De Geverniste Vernepelingskes, waarin ze alle Bekende Vlamingen belachelijk maken
Medio 2001 werd er op de dijk van Middelkerke een standbeeld ter ere van Urbanus onthuld. Van 2002 tot 2004 verzorgde Urbanus het scenario van de eerste vier albums van Klein Suske en Wiske. Jeff Broeckx verzorgde de tekeningen. In 2003 begon Urbanus twee nieuwe stripreeksen met Dirk Stallaert. "Mieleke Melleke Mol" en "Plankgas en Plastronneke". Hij speelde in 2004 mee in de Suske en Wiske-film De duistere diamant, waarin hij de rol van cafébaas Jacobus had. In 2005 verscheen de serie Urbain, 7 afleveringen van 30 minuten, waarin Urbanus zichzelf speelt in een fictieve reeks over zijn leven. Deze was te zien op de Vlaamse zender Eén en een jaar later op het Nederlandse Nederland 2. In datzelfde jaar nam hij het Nederlandstalige commentaar van de film March of the Penguins voor zijn rekening. Ook was Urbanus dat jaar één suggestie voor de nominatie voor De Grootste Belg in Vlaanderen, maar hij haalde de uiteindelijke nominatielijst niet en eindigde op nr. 34 van degenen die buiten de nominaties vielen. Vanaf 2006 is hij teamcaptain van de De tabel van Mendelejev-quiz op Eén. In dat jaar kwam één met In de ban van Urbanus, een programma waarin sketches van Urbanus werden afgewisseld met interviews waarin de jonge generatie komieken vertellen welke impact Urbanus op hen heeft gehad. In hetzelfde jaar speelde hij de rol van tovenaar in de film "K3 en het ijsprinsesje". Ook sprak hij de stem in van Takel in de Vlaamse versie van de succesvolle Disney/Pixar-animatiefilm Cars. Het is echter niet zeker of hij de stem ook doet in de Vlaamse versie van Cars 2. In januari 2008 kreeg hij de Nova Civitas-prijs van de Vrijheid. In dezelfde maand was hij ook te zien in De Lustige Lezers, een Man Bijt Hond-rubriek, waarin hij een strip van Nero voorlas. Later, in 2008 doet hij stemmenwerk voor Nico en de vliegende brigade. Hij spreekt de stem in van Julius de vliegende eekhoorn in de film.

Ook zijn liedjes zijn nog populair, zoals bleek uit de Urbanus Vobiscum-show in 2008 waarin Bekende Vlamingen een ode brachten aan de liedjes van Urbanus. Onder andere Jean Blaute, Eric Melaerts, Wim Opbrouck, Stijn Meuris, Sarah Bettens, Jan De Wilde, Jan De Smet, De Nieuwe Snaar, K3, Roland Van Campenhout, Nathalie Delcroix (Laïs) en andere bekende zangers zongen een liedje van Urbanus. In 2009 heeft Urbanus in een aflevering gezeten van het programma De jaren stillekes van Steven Van Herreweghe. In oktober 2009 werd bekendgemaakt dat hij deel ging uitmaken van de negenkoppige jury in het nieuwe seizoen van De slimste mens ter vervanging van de professor Rik Torfs. In het laatste seizoen in 2010, De allerslimste mens, was hij echter niet meer van de partij. Urbanus is nog steeds actief op televisie en komt in verschillende programma's langs als praatgast of quizdeelnemer. In 2010 maakte hij tevens een nieuw programma over Mieleke, Melleke, Mol en andere striphelden voor vtmKzoom. Hij speelde ook mee in de tweede Mega Mindy-film: Mega Mindy en het Zwarte Kristal. Hij speelde Sultan van Zahambra, een slechte Sultan uit het Verre Oosten. Urbanus ging filmen in Zuid-Spanje. Urbanus maakte een speciale cameo op de dvd van komiek Xander De Rycke. In mei 2011 was Urbanus te zien in de rol van een depressieve weduwnaar in de nieuwste videoclip van De Fanfaar "Doodverveellied".
Op 25 augustus 2011 werd bekend dat Urbanus op 16 december eenmalig een show met hoogtepunten zou brengen in het sportpaleis onder de noemer 'Urbanus Zelf'. Later werden, wegens de overweldigende vraag, nog 3 extra shows op de kalender toegevoegd, respectievelijk op 17, 22 en 23 december. In 2012 en 2013 ging Urbanus met deze show op tournee. In 2013 en 2014 trekt Urbanus met deze show door Nederland.
bron:Wikipedia

1979

1980

1982

1983

1984

1985

1988