Yasmine
Hilde Rens 03-03-1972
Yasmine

8 Singles bekijken of toevoegen aan je collectie

Met Don't Cry For Me Argentina van Julie Covington maakte Rens in 1989 haar debuut in De Soundmixshow. Na haar deelname aan Golden Voice Soundmix een jaar later, werd ze ontdekt door Frank Arkesteyn, die sindsdien fungeerde als haar manager. In die periode werd ook besloten dat Hilde als artiest voortaan door het leven zou gaan als Yasmine. Naar verluidt is ze vernoemd naar Yasmin Parvaneh, de vriendin van Simon le Bon van Duran Duran.
In het begin van haar carrière verscheen Yasmine in enkele reclamespots en maakte ze deel uit van het promotieteam van VTM. In 1991 bemachtigde ze een platencontract. Ze werd richting de commerciële dance gestuurd en was vanaf haar eerste single, Wie Denk Jij Wel Dat Je Bent?, een groot succes bij onder andere Tien Om Te Zien. Er kwam al snel een debuutalbum (Mooi Zo), waar nog vier singles van kwamen - Vraag Me Niet Waarom, Hoog In De Wolken, Zeven Dagen en Twijfels. Teksten waren van de hand van Olivier Adams, Maurice Engelen, Nikkie Van Lierop en Fred "Bekky" Beekmans. De titeltrack is een cover van Poison, een nummer van Lisa Stansfield. In 1993 volgde het album Als Jij Dat Wil, dat de lijn van Yasmines debuut volgde. Singles waren Waar Jij Gaat, In De Regen Gedanst, In Kleur en de titeltrack Als Jij Dat Wil.

Yasmine werd het leven als dancezangeres zat en besloot dat ze een andere, meer persoonlijke richting op wilde met haar muziek, ook al betekende dat wat minder inkomsten. Ze hield erg van artiesten als Daniel Lanois, Emmylou Harris, Joni Mitchell en Leonard Cohen en wilde meer poëtische teksten op muziek zetten. Ze verbrak haar platencontract bij Antler-Subway/ARS en tekende een volgende bij Dino Music. Voor het album Portfolio verzamelde ze een totaal andere ploeg om zich heen, met onder meer Eric Melaerts, Jody Pijper en Piet Van Den Heuvel. De singles Ik Was Zo Graag Bij Jou Gebleven, Ik Tover Jou, Diep In Mij en Nooit Nog een Andere en het album waren een groot succes en Portfolio leverde Yasmines eerste gouden plaat op.
In 1997 had ze een flinke hit met Porselein, een nummer geschreven door Stefaan Fernande, iemand die Yasmine enkel kende door enkele interviews, maar haar naar eigen zeggen toch perfect kon typeren. De single ging vooraf aan de verschijning van het vierde album, dat aanvankelijk Gouden Momenten genoemd zou worden, maar later toch de titel Prêt-à-Porter meekreeg. Ook deze cd werd goud, mede door het succes van singles Kikkerkoel, Da's Een Goede Vraag en Altijd Weer Tikt De Klok. Ter promotie van het album gaat ze voor het eerst met een live band op tournee.
Meisjes Aan De Macht, Slaaf en Ik Hou Van Jou Zonder Meer werden de goed ontvangen singles van het album Blauw (1999). Tekstschrijvers waren onder andere Piet Van den Heuvel, Stefaan Fernande, Marc Vanhie en Evert Verhees. Ook had Yasmine in 1999 ook een opmerkelijk duet met Frank Boeijen. Suzanne belandde op Boeijens album De Ballade van de Dromedaris; op de single stond tevens Yasmines Vrije Val. In 2000 vormde ze samen met Truus Druyts en Meredith Vedts het groepje De Miekes. Ze brachten een Antwerpse vertaling van Fire (Vuur) van The Pointer Sisters uit op single. Eerder was Yasmine met Geena Lisa en Druyts een gelijkaardig project gestart, De Minetten.
Ken Je Dat Gevoel was de eerste single van Yasmines titelloze zesde album. Het nummer kende weinig succes, maar Yasmine wist haar carrière weer vlot te trekken met haar album, de rol van prinses Yasmine in de musical Alladin en een theatertournee. Naast de singles Ken Je Dat Gevoel, November en Geen Grenzen, stond het album vol met liedjes geschreven door Frank Vander Linden, Frank Boeijen, Miguel Wiels en Stefaan Fernande. Huis, een cover van Lamp, Lazarus & Kris, werd opgedragen aan Yasmines toenmalige partner, Marianne. Daarnaast bemachtigde de zangeres in 2001 opnieuw de rechten van haar vorige albums.

In 2004 stond Yasmine tien jaar op de planken. Dit vierde zij met het verzamelalbum Liefde en Liedjes en de gelijknamige tournee, waarmee ze ook door Vlaanderen trok. In datzelfde jaar begon ze samen met Marc Heindrickx aan een project rondom songs van Leonard Cohen. Eigenlijk zou het een Engelstalige plaat worden, maar uiteindelijk werden alle songs van Cohen vertaald in het Nederlands voor Vandaag, het Morgen van Gisteren. Van dit album kwam in 2005 ook een dvd uit van de concertregistratie. In 2005 vergezelt Yasmine Thé Lau tijdens zijn Nederlandse tournee Overspel; ze bracht daar enkele songs van Cohen ten gehore, evenals een duet met Thé Lau.
Licht Ontvlambaar, Yasmines laatste album, kwam in 2006 uit. Ze putte veel inspiratie uit de artiest die ze op haar vorige album coverde, meer bepaald door de nadruk te leggen op het vertellen van een verhaal.
Het album ontving goede kritieken, niet alleen van fans en critici, maar ook van collega-muzikanten. Ze toerde door Vlaanderen met de show Licht Ontvlambaar, waarvan ook een dvd werd uitgebracht. In 2008 en 2009 toerde ze in opdracht van het Davidsfonds door Vlaanderen met Yasmine Houdt Woord, een tournee met poëzie als centraal punt, begeleid met akoestische muziek. Tevens werd er een gedichtenbundel uitgebracht onder dezelfde naam, met als extraatje een cd.
bron: Wikipedia

1991

1991

1992

1992

1992

1992

1993

1993