19 Singles bekijken van Bobbejaan Schoepen
Schoepen trad in de jaren vijftig veel internationaal op. Hij speelde samen met onder anderen Josephine Baker, Caterina Valente (eenmalig) Gilbert Bécaud en Toots Thielemans (die in 1951 als gitarist in zijn band speelde). Hij heeft opgetreden in Nashville, een belangrijk centrum van de countrymuziek in de VS. In 1953 trad hij er drie keer op, onder andere met Roy Acuff (1903-1992). Er kwam ook een optreden met countryzanger Red Foley (1910-1968) in Springfield, Missouri. De Amerikaanse countryzanger Tex Williams, grondlegger van de swing country, zal later in de VS een cover van zijn 'Fire and Blisters' uitbrengen (1974). In 1957 trok hij weer naar New York, waar hij gevraagd werd in de televisieshow van de bekende presentator Ed Sullivan. Hij nam er platen op met Steve Sholes van RCA-records. Sholes bood hem een contract aan. Schoepen besloot zijn Amerikaanse activiteiten niet voort te zetten.
In 1957 vertegenwoordigde hij België op het tweede Eurovisiesongfestival. De keuze viel op "Straatdeuntje". Van de tien deelnemers eindigde België op een gedeelde achtste plaats, samen met Zwitserland.
In 1958 schafte Schoepen een grote circustent aan om in eigen land efficiënter te toeren. Dat maakte hem onafhankelijk van zaaleigenaars die een steeds hogere huurprijs vroegen en die niet altijd de geschikte ruimte hadden voor zijn programma. Naar aanleiding van de wereldtentoonstelling Expo 58 kwam er een Amerikaans stuntteam in Brussel. Zij gingen failliet en verkochten onder andere het paard van Zorro aan Bobbejaan Schoepen - Midnight genaamd, uit de gelijknamige Zorro-televisieserie. Schoepen gebruikte het paard een tijdlang voor stuntjes in zijn shows en als trekpleister tijdens de kavalkades, maar het dier trapte op een blootliggende elektriciteitskabel en overleed.
In 1959 kocht hij in Lichtaart dertig hectare land. Hier verrees het latere pretpark Bobbejaanland. Aan Schoepens tournees kwam een einde toen Bobbejaanland in 1961 zijn deuren opende.
Sinds 1975 evolueerde het domein naar een attractiepark waardoor de muzikale carrière van Schoepen langzaam op de achtergrond kwam. Medio jaren '80 werden de shows routineus afgestemd op een steeds internationaler publiek.
De beslissing om het park te verkopen viel in april 2004.
Schoepen herstelde aanvankelijk van darmkanker en ging weer musiceren. In 2005 gaf hij een viertal korte optredens op het literaire festival Saint-Amour, waar hij onder andere 'De lichtjes van de Schelde speelde' (1952).
Bobbejaan Schoepen kreeg op 13 februari 2007 in de Brusselse Ancienne Belgique een Lifetime Achievement Award voor zijn carrière als zanger-muzikant en voor zijn pionierschap in de Belgische muziekgeschiedenis.
Op 19 mei 2008 werd het album Bobbejaan in België uitgebracht (PIAS), met als gastvocalisten Geike Arnaert (Hooverphonic), Axelle Red, Nathalie Delcroix (La?s), en Daan Stuyven (die tevens de hoes ontwierp). In de media ging veel aandacht naar 'Le temps des cerises', het duet met Geike Arnaert en het slotstuk van de plaat 'Verankerd', waarop de artiest zijn strijd tegen kanker en het ouder worden bezingt.
In juli 2008 werd Schoepen door de Amerikaanse International Whistlers Convention als eerste Europeaan opgenomen in de Whistlers Hall of Fame, een internationale eregalerij voor kunstfluiters.
Op 2 oktober 2009 werd Schoepen de eerste ereburger van zijn geboortestad Boom. En op instigatie van Koning Albert II ontving hij op 6 juli 2009 het ereteken van Officier in de Kroonorde.
Eind december 2009 verscheen The World of Bobbejaan - Songbook, een drievoudige cd (remastered) met 76 songs die tussen 1948 en 2008 zijn opgenomen.
In 2011 - een jaar na zijn dood - verscheen het door Tom Schoepen, de jongste zoon van Bobbejaan, als "ultiem eerbetoon" aan zijn vader geschreven en verluchte boek Bobbejaan Schoepen (Lichtervelde: Kannibaal), dat door Bobbejaanbewonderaar Michiel Leen gekarakteriseerd wordt als een "werk van liefde", een fraai uitgegeven "koffietafelboek" en "een heiligenprentje".
bron: Wikipedia